"Het Amelander Shantykoor"...

is een zeer actieve zanggroep die sinds maart 1986 bezig is met het verzamelen en ten gehore brengen van Shanty´s.

Het Amelander Shantykoor heeft duidelijk een voortrekkersrol gespeeld. Als allereerste gingen zij zich specifiek en uitsluitend toeleggen op het ten gehore brengen van Shanty's op een geheel eigen en enthousiaste manier.
In de afgelopen 28 jaar was het koor reeds vele malen te gast in Engeland, Duitsland, Polen, België en uiteraard in eigen land. Ook tijdens de Saildagen in Amsterdam gaven de Amelanders meedere malen hun visitekaartje af.

Van deze groep verscheen de LP "Het Amelander Shantykoor vaart uit" en de CD "Met de wind in de zeilen". Ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan kwam de CD "West-Zuidwest van Ameland" uit en bij het 20 jarig bestaan was er de dubbel CD "20 jaar Amelander Shantykoor".
Inmiddels is er ook een DVD verschenen: "Stormy Weather".

Wat zijn Shanty´s?

Shanty's zijn zeemansliedjes die aan boord van zeilschepen uit de 17e en 18e eeuw gezongen werden.
Deze liedjes hadden een bepaald doel: ze moesten het zware werk verlichten en het werk dat met meerderen tegelijk moest worden gedaan, kreeg onder invloed van de shanty's een ritmisch verloop. Eigenlijk zou je kunnen spreken van "elementaire arbeidsliedjes ter zee".

Er waren Shanty´s voor allerlei werkzaamheden aan boord:

Haalliedjes

werden gezongen bij het hijsen van de zeilen

Gangspilliedjes

bij het omhoog hiewen van het anker

Ballastliedjes

bij het laden van de ballast

Pompliedjes

als er aan de pomp gewerkt werd

Forebitters

vrijetijdsliedjes

Daarnaast waren er nog andere Shanty´s, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde "Forebitters" (vrijetijdsliedjes). Veel van deze liedjes zijn in de loop der tijden door zeelieden zelf gemaakt. Daarnaast zijn ook heel wat melodieën afgeleid van liederen die men in een havenkroeg, waar ook ter wereld, oppikte.

Ameland heeft een rijk maritiem verleden, vooral in de walvisvaart. Daarom is het niet verwonderlijk dat juist op dit eiland deze muziek zo populair is en met zeer veel gevoel voor de zee en de zeeman gezongen wordt. Het enthousiasme van het Amelander Shantykoor en de goed in het gehoor liggende zeemansliedjes geven u even het gevoel aan boord te zijn van een oud zeilschip in reeds lang vervlogen tijden.

Home | Over Ons | Foto's | Scheepsverhalen | Informatie | Agenda | CD's & DVD's | Ameland | Gastenboek | Contact | Links